Join Our Email List

Subscribe

    Join Our Email List

    Subscribe

    Media Inquiries

    Randy Paulson

    Director of Marketing

    Call 949-234-6031

    Email ›

    Back to recent Share This

    Fix It Friday: Duke University Parking Garage II

    Walker Restoration Consultants recently did some first aid on the Duke University Parking Garage II in Durham, North Carolina. We’re honored to announce that this project won First Place in the Parking Structure Renovated/Rehabilitated Category from the Carolinas Parking Association.

    The Structure

    Picture6

     

    The garage contains 2,752 spaces and is an 8-level cast-in-place concrete parking structure. It serves both visitors and employees of the Duke University Medical Center.

    The first five levels were constructed in 1977, and the additional 3 levels were added in a vertical expansion in 1988.

     

    Triage: Observations & Findings

    While Walker Restoration’s condition appraisal and evaluation of the garage showed no need for immediate repairs, the structure required plenty of work:

    Concrete beam before Restoration

    • Cracking
    • Delamination
    • Reinforcing
    • FRP Repairs

    Concrete beam before Restoration

    Recommended Repairs

    Walker Restoration recommended several repairs to bring new life to the structure, including concrete patching, addressing broken PT tendon, replacement of expansion joints and sealant, application of a penetration sealer, FRP installation for beam strengthening, renovating deteriorated stone retaining wall, and installation of new interior guardrails.

    The Finished Product

    Several repairs were done on the structure including:

    • Replaced entire electrical system, including addition of new generator for emergency power
    • Upgraded all lighting with new fixtures and daylight harvesting
    • Replaced all parking equipment specific to user groups to decrease wait times
    • Replaced and added pedestrian and vehicular wayfinding signage
    • Painted overhead surfaces and pedestrian cores to increase light effectiveness and enhance pedestrian wayfinding
    • Modified function to enable nesting capabilities, increase vehicular flow, and provide additional spaces.

    Highlights:

    North East Entry/Exit

    Reconfigured entry/exit with new signage and equipment.

    Before

    Before

    After

    After

     

    Pay Stations

    New pay stations were added in the garage, hospital, and in the tunnel connector. Grace periods vary based on distance from pay station to exit.

    Before

    After

     

    Concrete Restoration: Expansion Joints

    Failed joints, intermediate protection measures, and fully restored elastomeric joints.

    Failed joints, intermediate protection measures, and fully restored elastomeric joints.

     

    Architectural Enhancements

    Painted ceilings covering 1.2 million sq. ft. (27 Acres.)

    Before & After

     

    Renovated Pedestrian Cores

    Better lighting, pedestrian wayfinding cues, and access to emergency call stations.

    Before

    Before

    After

    After


    Electrical System Replacement

    The existing system was outdated. The new system includes embedded conduit sealed, new surface mount, and on-site emergency power.

    Before

    Before

    After

    After

    New Lighting

    Performed mockup. All lighting was replaced to LED, including 1200+ parking, roof, towers, and exterior.

    Before

    Before

    After

    After

    For more information on this project, please reach out to Todd Lohman, PE.

    Lohman_Todd_Indoor with Jacket_2013

    Related Services

    How can we help today?

    Get In Touch ›